Stempel afbeeldingen uitsnijden met Silhouette

Vorig jaar begon ik steeds meer in te zien hoe schattig Lawn Fawn stempels zijn en wat een leuke kaarten je daar mee kan maken. Het enige wat me tegen hield om er zelf te kopen was dat ik een manier zocht hoe ik ze gemakkelijk uit kon knippen of snijden.

Er is natuurlijk een hele handige manier voor; de bijpassende stansen. Alleen had ik op dat moment nog geen ‘die cut’ machine én de stansen zijn gewoon echt een flinke aanschaf. Waar de stempels 15 euro kosten, zijn de stansen vaak tussen de 20 en 30 euro wat betekent dat een complete set je al snel gemiddeld 40 euro kost.

Voor de feestdagen heb ik mijn eerste kleine Lawn Fawn set gekocht. Deze heb ik met de hand geknipt en dat was zeker niet wat ik wilde doen steeds als ik kaarten zou maken. Geen nieuwe Lawn Fawn voor mij, dacht ik…

Tot ik bedacht dat ik een Silhouette Curio heb en er een manier moet zijn om die te gebruiken om destempels uit te snijden. En die is er!

Hoe snijd je stempel afbeeldingen uit met Silhouette?

 1. Maak een ‘Print & Cut‘ pagina in Silhouette studio. Print deze op het papier waarop je wil stempelen. Zorg dat het papier perfect recht door de printer gaat.
   
 2. Stempel de afbeeldingen op het vel. Houdt rekening met de marges waarop je niets mag zetten zoals in Silhouette Studio staat aangegeven.
   
 3. Kies of je de afbeeldingen nu wil inkleuren of pas na het uitsnijden. Ik vind het fijner om dat op dit punt te doen. Maar als dit de eerste keer is dat je dit doet zou het mis kunnen gaan en is het misschien fijner om je kleur werk niet voor niets te laten zijn.
   
 4. Nu is het tijd om je werk in te scannen. Zorg dat je scan perfect recht is! Anders wordt het moeilijk om het goed uit te laten snijden door je Silhouette. Zorg ook dat je het formaat scant wat het papier ook is wat je hebt gebruikt.
   
 5. Open de scan in het lege Print & Cut bestand wat je eerder hebt gebruikt. Stel het formaat van de afbeelding in op het formaat van je papier (A4: 210 mm x 297 mm). Zet de snijtekens van je afbeelding precies gelijk met de snijtekens die in Silhouette Studio staan.
  Dit kan lastig zijn, mijn scanner zorgt voor een hele kleine vertekening waardoor ik zelf moet inschatten hoe het het beste staat. Het verschilt per keer hoe goed dit gaat, soms moet ik hierdoor een soort middenweg vinden hoe het goed staat. Toen ik nog aan het testen was heb zelfs gevallen gehad waarbij ik de afbeelding een beetje moest draaien of schalen voor het goed stond. Sinds ik meer op het recht printen en recht scannen ben gaan letten, gaat het veel beter!
 6. Gebruik ‘Trace‘ en selecteer je afbeeldingen. Kies voor ‘Trace Outer Edge‘.
 7. Selecteer je getraceerde lijnen en kies voor ‘Offset‘. Op dit moment is de ‘Distance’ van 0,90 mm bij mij favoriet. Kies ‘Apply‘.
 8. Selecteer je eerder getraceerde lijnen en verwijder deze. Verwijder ook eventuele vlekjes of dingen die per ongeluk mee getraceerd zijn. Controleer ook of er geen te kleine ruimtes zijn ontstaan die gesneden moeten worden. In de afbeelding kun je zien dat tussen het armpje en de robot de ruimte een beetje klein is, maar ik besloot het niet bij te stellen. Beoordeel zelf of je denkt dat dit nodig is (en leer van eventuele fouten).
 9. Stel alles goed in voor het papier wat je wil snijden. Meestal laat ik ‘m 2x snijden zodat ik zeker weet dat alles goed los wordt gesneden.
   
 10. Leg het papier op de snijmat. Zorg wederom dat het goed recht zit. (Negeer de tape op de foto, ik ben een krent met dit soort dingen en gebruik mijn snijmatten zolang als mogelijk). Laat Silhouette alles snijden.
 11. Tada! De afbeeldingen zijn netjes uitgesneden! Bij het robotje waar ik al twijfelde zie ik toch eenkleine oneffenheid. Daarom haal ik daar extra voorzichtig het papier van de snijmat, omdat ik niet weet of alles precies is gesneden.
 12. Zoals je ziet is het niet helemaal goed gegaan. De volgende keer zou ik dit toch wat bijstellen (zie, leer van je fouten!) maar voor nu kan ik het met een scherp mesje toch nog wel redden.
 13. Haal alles voorzichtig van de snijmat af (ik gebruik hiervoor een Silhouette spatel) en geniet van je uitgesneden afbeeldingen!

 

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.