Gereedschapskist van koek!

De klusjes die ik in huis kán doen, doe ik zelf. Maar soms heb ik het juiste gereedschap niet of weet ik niet zo goed hoe ik het het beste kan doen. Gelukkig wil mijn vader altijd helpen als dat nodig is. Daarom besloot ik om voor hem een gereedschapskist(je) van koek te maken, natuurlijk mét gereedschap!

In deze blogpost kun je lezen hoe ik dit heb aangepakt.

Benodigheden

Zorg dat de oven voorverwarmd is.
Rol het deeg uit tot een 4mm dikke plak. Steek voor de kopse zijkanten van de gereedschapskist de plaque uit en snijd deze door midden (als je de uitsteker horizontaal gebruikt, is dit dus van boven naar beneden). Verplaats naar de bakplaat.
Mocht je geen plaque willen gebruiken, snijd je bijv. 2 rechthoeken uit.

Snijd met behulp van een scherp mesje en een liniaal 3 rechthoeken uit het deeg. Eventueel kun je het deeg hiervoor eerst even in de koelkast of vriezer leggen zodat het goed koud is, hierdoor vervormd het minder.
Je kunt zelf de formaten hiermee bepalen. Zorg dat de rechthoeken in ieder geval niet te breed zijn zodat ze boven de zijkanten uit zouden gaan steken.
De bodem heb ik iets breden gemaakt dan de zijkanten, maar wel even lang.

Met een papje van Cake Crack (volgens de gebruiksaanwijzing) gemengd met bruine kleurstof, heb ik de zijkanten ingesmeerd met een grote brede schone kwast.
Ik moest het wat vaker op en neer strijken waardoor het niet heel erg het krakeel effect gaat krijgen, maar het wel een beetje op oud hout gaat lijken.

2 kopse zijkanten, 2 zijkanten, 1 bodem + een reserve bodem

Bak de koek gaar en zodra het uit de oven komt maak je een gaatje in de kopse zijkanten waar later de douwel doorheen kan. Ik gebruikte een klein rond uitstekertje wat ik nog had liggen hiervoor.

Laat alles goed afkoelen. Ondertussen kun je de gereedschap koekjes uitsteken en bakken. Laat ook deze goed afkoelen.

Om het gereedschapskistje in elkaar te gaan zetten, gebruikte ik stevige bruine royal icing die ik nog had liggen.
Als eerste heb ik de houtlook wat versterkt door met bruine dust de onderdelen te dusten. Soms met de poeder goed verdeeld op de kwast, soms expres met een ‘poederige aanzet’. Hierdoor krijg je diepte en die echte vintage look.

Nu kun je het kistje gaan ‘lijmen’. Spuit eerst wat icing op de zijkant van de bodem en zet vervolgens de zijkant er tegenaan. Spuit icing over de naad. evt. kun je dit met een (heel licht vochtig) kwastje netter maken.

Vervolgens heb ik een kopse zijkant er tegenaan geplakt, de andere zijkant en dan de laatste kopse zijkant.
Vervolgens heb ik de ‘vorm’ van mijn kistje nog een beetje meer naar wens gemaakt. Dit kun je nu nog makkelijk doen omdat de icing nog niet droog is. Ik wilde de zijkant íetsje schuin naar binnen zetten.

Steek de dowel voorzichtig door de gaatjes en streep af waar je hem moet knippen of zagen. Maak de dowel op maat en zet hem vervolgens met icing vast. Laat het kistje goed drogen. Verplaats hem niet of heel voorzichtig met behulp van bijvoorbeeld een spatel anders heb je kans dat het weer uit elkaar valt, dat zou zonde zijn.

Ondertussen kun je aan de gang met het gereedschap.

Wanneer ik een koekjes project klaar heb bewaar ik de icing in de koelkast. Bij een volgend project kijk ik welke kleuren ik kan mengen voor een goede basis voor wat ik nodig heb. In dit geval maakte ik een mooie roodbruine kleur die ik wilde voor de handvaten van het gereedschap en maakte ik van restjes zwart en wit een donkergrijze icing voor het metaal gedeelte van het gereedschap. Deze wordt later toch zilver geverfd en dat is dat een goede ondergrond. Beide zijn ’20 seconden icing’ waardoor omlijnen en vullen in één keer door kan.

Hieronder kun je zien welke stappen ik per koekje heb genomen. Tussen elke stap heb ik het even laten drogen in de voedseldroger. Heb je die niet, dan kan het ook in de oven op 40-50 graden met de deur op een kier of onder een ventilator.

Vervolgens laat je alles goed drogen (enkele uurtje in de voedseldroger/oven of een nacht aan de lucht) en kun je het metaal nog zilver verven.
Meng hiervoor dust met een heel klein beetje wodka. Maak het niet te dun want dan dekt het niet goed, maar maak het niet te dik want dan verft het niet zo lekker.

Laat het zilver nog even goed drogen en tadaaa…. Je gereedschapskistje is klaar!

You may also like

2 comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.